Elbis Gesaratsyan
"Fikirlerimiz çiçek açmalı"
Doğum Tarihi: 1830
Doğum Yeri: Ortaköy, İstanbul
Ölüm Tarihi: 1911
Ölüm Yeri: Kahire
Mezarı: Bilinmiyor
Konu Başlıkları
Etkinlik Alanı
Basın
"Çoğu kez tanık olmuşsunuzdur, kendi erkeğinden daha düşünceli, daha öngörülü ve daha işbilir kadınlar vardır; ama bilerek, yol yordam bilmez erkeğe körü körüne boyun eğmek zorunda kalırlar; çünkü kurallar gereği, kadın dili kesilmiş kuş olmalıdır ve erkek, karga da olsa, kendi ötmeli, kurum kurum hükmetmelidir… Evet, sevgili kız kardeşim, işte benim düşüncelerim böyle. Bizim fikirlerimiz çiçek açmalı. Yetenekli kişiler bunu görev edinmeli, uyuşuk kafaları meşru yollarla harekete geçirmeli, uyanık olup özgürlüklerine sahip çıkmalı, eğitim çağrısı yapmalıdır. Okuma salonları, meclisler oluşturup yüreklere ve beyinlere seslenen bilgiler öğrenmeli ki ilerleme yolunda adımlar atabilelim ve insan sayılabilelim..."
ELBIS GESARATSYAN
Elbis Gesaratsyan, Namagani ar Intertsaser Hayuhis (Eğitimsever Ermeni Kadın Okura Mektuplar, İstanbul, 1879.
Osmanlı Imparatorluğu'nun ilk Ermeni kadın gazetecisi olan Elbis Gesaratsyan 1862 ve 1863 yılları arasında ilk Ermenicekadın dergisi Gitar'ı yayımladı. Gitar dergisinin ilk sayısında Vatanperverlik Ruhu, Genç Kızlara, Topluma Hizmet, ve Hakkını Kullanmak Küstahlık Değildir başlıklı dört yazısı bulunmaktadır. Maddi sorunlar nedeniyle Gitar dergisini ancak yedi sayı çıkarabilmiştir. Gitar dergisinde yazarken makalelerinde Yelbis Garebedyan Doğramacı imzasını kullananan Elbis Gesaratsyan, yazılarında kadınların toplum hayatındaki rolleri ve kadınların eğitimi konularını işlemiştir.
Eserleri
- Elbis Gesaratsyan, Gitar, İstanbul, 1862 – 1863, 7 sayı,
- Elbis Gesaratsyan, Namagani ar Intertsaser Hayuhis (Eğitimsever Ermeni Kadın Okura Mektuplar), İstanbul, 1879
Ödülleri
(Bilgiye ulaşılamadı)
Üyelikleri
(Bilgiye ulaşılamadı)
Eğitimi
(Bilgiye ulaşılamadı)
Sosyal Sorumluluk Projeleri
Elbis Gesaratsyan, Namagani ar Intertsaser Hayuhis (Eğitimsever Ermeni Kadın Okura Mektuplar) kitabının (1879) satış gelirini Azkanıver Hayuhyats Ingerutyun'a (Milletperver Ermeni Kadınlar Cemiyeti) bağışlamıştır.
Akraba ve Dostları
(Bilgiye ulaşılamadı)
Anısını Yaşatan Projeler
(Bilgiye ulaşılamadı)
Hakkında Yazılanlar
- Serpil Çakır, Osmanlı Kadın Hareketi, İstanbul, 2011.
- Lerna Ekmekçioğlu; Melissa Bilal, Bir Adalet Feryadı – Osmanlı'dan Türkiye'ye Beş Ermeni Feminist Yazar 1862-1933, Aras Yayınevi, İstanbul, 2006, ss. 22-34.
- Melissa Bilal, Lerna Ekmekçioğlu, Belinda Mumcu, "Feminizm: Bir Adalet Feryadı" Hayganuş Mark'ın (1885-1966) Hayatı, Düşünceleri ve Etkinlikleri Üzerine Bir Çalışma, Toplumsal Tarih Dergisi Üniversite Öğrencileri Tarih Yarışması, Ekim 2000.
Kaynakça
Elbis Gesaratsyan tanıtım sayfasında yararlanılan kaynaklar
- Bkz. Hakkında Yazılanlar maddesi
Elbis Gesaratsyan tanıtım sayfasındaki görseller için kaynak
- Aras Yayınevi, İstanbul
Teşekkür
İstanbul Kadın Müzesi® (İKM) Elbis Gesaratsyan'ın günümüze ulaşan tek resmini ve Elbis Gesaratsyan'ın Namagani ar Intertsaser Hayuhis (Ermeni Kadın Okura Mektuplar) kitabının görselini kullanmamıza müsaade ettiği için, Aras Yayınevi'ne çok teşekkür eder.